Leerzame clinic van Willem Greve


Op 9 juli kwam niemand minder dan de internationale springruiter Willem Greve een springclinic geven aan verschillende Midland-leden op de Utrechtse Manege. Ondanks het regenachtige weer was er een gezellig publiek en gaf Willem de lessen gewoon van onder een paraplu.


Houding en zit

De groepen waren ingedeeld op 4 niveaus (BB, B, L en M) en bestonden uit drie ruiters. Voordat Willem de ruiters liet gaan springen, nam hij uitgebreid de tijd om eerst wat draf- en galopwerk te doen op de volte en lange zijde van de rijbaan. Hier had hij veel aandacht voor de houding en zit van de ruiters en de hulpen die zij, misschien wel onbewust, gaven. Lot Verheyden (deelneemster klasse B) zadelde haar ervaren schimmel Micky en vertelt dat ze het heel leuk vond om eens van een andere trainer tips te krijgen en hoorde van Willem dat zij heel netjes op haar paard zat. De belangrijkste boodschap die zij mee kreeg, was dat ze nog wat kon verbeteren aan haar galop tijdens de parcoursen. Lot had de adviezen van Willem meteen ter harte genomen; het weekend na de clinic won zij de klasse B op Jumping Houten. Rosanne van de Put reed met Zazou mee in de L-groep en kreeg van Willem de simpele tip om haar stijgbeugels een gaatje langer te doen. Dit om haar beenligging te verbeteren. Willem prees haar controle, maar benadrukte dat ze ook niet té veel controle moet willen hebben.


Springen

Bij de BB en B ruiters ging veel aandacht tijdens het springwerk naar het correct rijden van enkele hindernissen en lijntjes. De L en M ruiters liet Willem meer parcoursen rijden met specifieke wendingen en lijntjes. Marloes Remmerswaal reed de elite-merrie Humosa (Up To Date x Cavalier) in de M-groep en kreeg van Willem complimenten over haar controle. Gezien het hete karakter van de merrie adviseerde Willem om in de landing wat lichter en meer ontspannen te zijn, zodat de merrie beter “onder” de ruiter zal landen. Op die manier zal het makkelijker worden om de lijnen in het parcours te rijden. Mara Leest reed haar Idorrette en nam deel in de BB-groep. Zij kreeg als advies mee om wat "agressiever" naar de sprong toe te rijden, wat minder afwachtend.


De rode draad door de hele clinic was het galopperen in een goed basisritme door het parcours. PV Midland is Willem Greve zeer dankbaar voor zijn komst en de leerzame lessen!
Informatie naar aanleiding van dit bericht: mediacommissie@pvmidland.nl